Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler?

Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler?

Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler Nelerdir? Trafikte seyreden araçların birbiri ile, bir insana veya bariyerlere çarpması nedeni ile ortaya çıkan duruma trafik kazası adı verilir. Can ve mal kayıplarının yaşanabildiği bu kazalar insanların paniklemesine neden olur. Siz de olası bir kaza anında paniklemeden neler yapmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız aşağıda sizler için sırladığımız detaylara dikkat etmelisiniz. Bu sayede hem yapılması gerekenleri yerine getirecek hem de riskleri minimum seviyeye çekebileceksiniz.

Kaza Anında Neler Yapmalısınız?
Büyüklüğü ne olursa olsun herhangi bir kaza ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenler aynıdır. Bu nedenle aşağıdaki konularda dikkatli olmanız sizin ve karşı tarafın güvenliği açısından önemli olacaktır.

1. Ne olursa olsun sakinliğinizi korumalı ve panik yapmamalısınız.
2. Kendi vücudunuzda bir yaralanma veya başka bir hasar olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
3. Vücudunuzda ağrı, ağırlık veya başka bir semptom olup olmadığını doğru bir şekilde anlamalı ve vücut fonksiyonlarınızın tam olduğundan emin olmalısınız.
4. Sağlığınızın yerinde olduğunu anladıktan sonra diğer araçların size çarpmasını engellemek adına mümkünse aracı bir köşeye çekiniz ve dörtlü flaşörleri yakınız.
5. Kazada bir ölü veya yaralı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ölü veya yaralanma durumunda öncelikli olarak ambulansı aramalısınız.
6. Ölü veya yaralı yoksa bir tutanak tutmalı ve olayı akıllı cihazlarınız ile kayıt altına almalısınız.
7. Kazaya karışan diğer tarafın ağır kusurlu olmasına neden olacak alkol, ehliyetsiz araç kullanma veya fiil ehliyetinin bulunmaması gibi durumlardan şüpheleniyorsanız tutanak tutmak yerine polisi/jandarmayı aramalısınız.
Kaza Sonrası Tutanak Nasıl Tutulur?
Kaza gerçekleştikten sonra kaza anı ile ilgili bir tutanak tutmanız gerekir. Bunun için aracınızda mutlaka bir kaza tutanağı olmasına özen göstermelisiniz. Kazadan hasar gören iki tarafı da incelemeye ve durum tespiti yapmaya özen göstermelisiniz. Tutanak ile ilgili karşı taraf ile mutlaka bir fikir birliğine varmalısınız. Tutanak tutmadan önce ve tuttuktan sonra kaza ile ilgili fotoğraf çekmeyi unutmamalısınız. Tutanak tutulduktan sonra bir nüsha sizde bir nüsha da karşı tarafta olacak şekilde 2 nüsha hazırlamalısınız.

Not: Kazanın ölümü veya yaralanmalı nitelikte olması, sürücülerin birinin ehliyetinin olmaması, alkollü olması ya da fiil ehliyetine sahip olmaması halinde tutanak tutulmaz. Bu tarz kazalarda derhal polis/jandarma aranmalıdır.

Tutanak Tutulduktan Sonra Neler Yapılmalıdır?
Kaza gerçekleştikten ve yukarıdaki şartlara uygun bir şekilde kaza tutanağı tutulduktan sonra bireylerin kaza tutanağını sigorta şirketine teslim etmeleri gerekir. Sigorta şirketi tarafından incelenen bu tutanak Tramer olarak adlandırılan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne iletilir. Kaza ile alakalı kusur durumu, kimin daha kusurlu olduğu ve kime ne kadar ödeme yapılması gerektiği ile alakalı bir karara varılır.

Tramer tarafından yapılan inceleme sonrasında sonuç sigorta şirketlerine bildirilir. Tramer kararını kabul etme veya itiraz etme seçeneği vardır. İtiraz halinde Tramer çatısı altında toplanan kurul kararı tekrardan gözden geçirecektir. Son karara uymak zorunda olan sigorta şirketleri alınan karara uygun bir şekilde ödemeleri gerçekleştirir.

Kazaya karışan taraf olarak haklılığınızı ortaya çıkarmak adına kaza fotoğraflarını mutlaka çekmeniz gerekir. Bu sizin açınızdan büyük bir avantaj olacaktır.

En Hızlı ve En Uygun Trafik Sigorta Teklifi İçin Tıklayın.
13.10.2021
2.749
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
İrfan Sigorta
İrfan Sigorta
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?